AURALiC introduceert LEO GX Reference Master Clock

AURALiC introduceert LEO GX Reference Master Clock tijdens High End München

Met de unieke Reference Master Clock bevestigt AURALiC haar leidende rol op het gebied van digitale innovatie

München, 10 Mei 2018 – AURALiC heeft er een gewoonte van gemaakt om tijdens de High End Show in München haar allernieuwste producten te introduceren, en dit jaar vormt daarop geen uitzondering. De gloednieuwe LEO GX Reference Master Clock is speciaal ontworpen om met de DAC-producten uit de G-serie gecombineerd te worden – zowel met de VEGA G2 als met modellen die in de toekomst erboven gepositioneerd zullen worden. Maar de LEO GX is compleet verschillend van traditionele referentieklasse klok-apparaten. Het is in feite een nieuw soort klok-apparaat dat de klok in de DAC compleet vervangt.

 

Een doorbraak in klokken voor digitale systemen
Omdat digitale muziekformaten en geluidssystemen een steeds hogere kwaliteit krijgen en ook steeds meer mogelijkheden hebben, moeten high-end audiosystemen steeds meer op de precisie van de klok vertrouwen om al die digitale informatie in goede banen te leiden. Het grotere dynamische bereik van hi-res bestanden kan alleen maar behaald worden doordat moderne klokken op frequenties kunnen werken die tot tien keer hoger zijn dan een paar jaar geleden nog gebruikelijk was. Maar moderne hoogfrequente DAC-klokken zijn duurder en lastiger te ontwerpen en te maken dan ooit tevoren.

Zelfs systemen die gebruik maken van traditionele externe klok-generatoren (bijvoorbeeld 10MKz referentie-klokken of sampling frequency word clocks) worden beperkt door de prestaties van de interne klok van de aangesloten DAC. De DAC kan via het PLL-circuit de interne klok synchroniseren met de externe klok, maar hij kan nooit preciezer werken als waartoe de interne klok (doorgaans gebaseerd op een kristaloscillator) in staat is.

Wanneer de AURALiC LEO GX gecombineerd wordt met de VEGA G2 Streaming DAC is er sprake van een radicaal andere manier van het ‘klokken’. Voor het eerst in de geschiedenis kan een high-end DAC het kloksignaal gebruiken dat door de Master Clock zelf wordt aangeleverd. Niet eerder was het mogelijk de interne klok van de DAC compleet te passeren en in plaats daarvan het extreem precieze kloksignaal van de externe Master Clock te gebruiken.

De samenwerking tussen de LEO GX en de VEGA G2 vormt een compleet nieuwe, en in potentie revolutionaire manier van klokken – een manier die recht doet aan het in potentie grotere dynamische bereik, de verbeterde signaal-ruis verhouding en de verminderde vervorming van high-res materiaal.

LEO GX Ontwerp
De LEO GX maakt dankbaar gebruik van alle kennis die is opgedaan met zijn broertjes uit de G-serie, om daarmee de optimale omgeving te kunnen creëren voor één van de meest geavanceerde systeemklokken in de High-end audiowereld. De LEO GX heeft eigenlijk twee klokken, beide temperatuur-gecompenseerd voor constante prestaties en geoptimaliseerd voor extreem nauwkeurige prestaties met op 44.1kHz en 48kHz (en veelvouden daarvan) frequenties gebaseerde signalen. De exacte frequenties waarop deze klokken werken zijn respectievelijk 90.3168MHz en 98.304MHz – indrukwekkende getallen die de prestaties reflecteren die AURALiC wil behalen met de LEO GX.

De inmiddels van de G-serie bekende Unity behuizing zorgt ervoor dat de Reference Master Clock goed afgeschermd wordt voor EMI-vervuiling en de speciaal ontworpen voeten dempen en absorberen trillingen. De LEO GX beschikt ook over twee superstille Purer-Power lineaire voedingen: één voor de klokken, de andere voor alle overige functies. Voor het eerst zien we ook een nieuwe optische isolatietechniek waarbij besturingssignalen via glasvezelkabels worden verstuurd om interne processen volledig van elkaar gescheiden te houden en om fysieke verbindingen tot een minimum te kunnen beperken.

De manier waarop het kloksignaal aan de aangesloten DAC wordt aangeboden heeft nog een ander groot voordeel: in het systeem zijn geen vervuilende PPL (phase lock loop) circuits nodig! Omdat DAC’s uit de G-serie – zoals de VEGA G2 – hun kloksignaal rechtstreeks door de LEO GX aangeleverd krijgen is er ook geen noodzaak om ergens op te ‘locken’, en PLL’s zijn dus opvallend afwezig.

De LEO GX is zo’n precieze klok en werkt op een dusdanig hoge frequentie dat niet alle verbindingskabels opgewassen zijn tegen deze taak. Om gebruikers te helpen dit probleem op te lossen heeft AURALiC besloten de LEO GX in twee versies aan te bieden. De LEO GX (Premium) wordt inclusief een speciale, door AURALiC ontwikkelde klok-kabel geleverd met een bandbreedte van 60GHz en military aerospace grade geleiders en connectoren. Deze kabel wordt met de hand gemaakt en met precisie-instrumenten voor optimale prestaties getuned. Bij de kabel wordt zelfs een rapport geleverd dat bewijst dat de kabel opgewassen is tegen deze zware taak. De LEO GX (Basic) wordt geleverd met een RF-standaard klokkabel.

De extreme aandacht die tijdens het ontwikkelen van de LEO GX is geschonken aan zelfs de kleinste details heeft gezorgd voor een ongelooflijk ‘schone’ omgeving waarbinnen een frequentie kan worden gegenereerd die zo verfijnd en precies is dat traditionele omschrijvingen van jitter- en ruiswaarden niet meer toereikend zijn om de prestaties van de klok te omschrijven.

Een nieuwe omschrijving van prestaties
Om het precisieniveau waarop de LEO GX werkt te kunnen begrijpen moeten we de traditionele metingen en schalen om klokprestaties uit te drukken vergeten. Bestaande ijkpunten zijn eenvoudigweg niet gedetailleerd genoeg om de resolutie van de LEO GX weer te kunnen geven. In plaats daarvan wordt de Allen Deviation gebruikt waarbij de zeer kortstondige variaties in klokprestaties en faseruis tot in de kleinste details worden uitgedrukt. In het geval van de LEO GX kijkt het nauwkeurig genoeg naar de faseruis om verschillen van +/-1Hz of zelfs +/-0.1Hz te kunnen zien.

De Allen Deviation van de LEO GX Master Reference Clock meet 2*10-12 (bij 1 seconde). Dat is vergelijkbaar met een 10MHz rubidium atoomklok met een faseruis van =/-1Hz bij -100cBc/Hz. Oftewel 500 keer minder jitter dan bij de beroemde AURALIC 82fs Femto-klok.

LEO GX en G-serie producten
AURALiC heeft de LEO GX ontwikkeld om ieder systeem dat bestaat uit G2 series componenten te kunnen verbeteren. Het unieke direct-naar-DAC signaalontwerp werkt vooralsnog uitsluitend met de VEGA G2 DAC. LEO heeft echter een ‘X’ suffix gekregen, want deze klok zal ook met toekomstige G-series producten gecombineerd kunnen gaan worden. Dus ook als AURALiC in de toekomst nieuwe modellen gaat uitbrengen zal de LEO GX compatibel blijven met iedere opgewaardeerde G DAC.

 

Prijs en beschikbaarheid:
De AURALiC LEO GX is vanaf Juli 2018 verkrijgbaar via uw geautoriseerde AURALiC G-series dealer en heeft een advies verkoopprijs van:

LEO GX (Basic):           €7.699
LEO GX (Premium)     €8.699