AURALiC introduceert G1-serie

AURALiC introduceert Aries G1 en Vega G1

Tijdens de High End 2018 in München introduceerde AURALiC een nieuwe streamer en een DA- converter in de eveneens nieuwe G1-serie. Het waren de originele Aries Femto en Vega Dac die de naam van AURALiC vestigden in de hifi-branche, en met de G2-serie liet AURALiC eerder dit jaar zien waartoe ze technisch in staat zijn. Nu introduceert AURALiC de G1-serie: een serie meer betaalbare apparaten gebaseerd op diezelfde G2-serie.

Aries G1: Wireless Streaming Transporter
De gloednieuwe AURALiC Aries G1 Wireless Streaming Transporter vormt net zoals de eerdere Aries apparaten de brug tussen de verschillende high-res digitale bronnen en de rest van je hifi-installatie. De Aries G1 streamt digitale bestanden in hoge-resolutie vanaf een harde schijf in je netwerk, een verbonden USB harde-schijf, internetbronnen zoals TIDAL, Qobuz, Spotify en internetradio.

Omdat de Aries G1 zijn DNA deelt met de originele Aries Femto beschikt hij ook over alle functies en mogelijkheden van het Lightning Streaming platform – de infrastructuur die AURALiC heeft ontworpen voor al haar streaming producten. Afspeellijsten op het apparaat, Memory Caching, Gapless Playback en bit-perfecte Multiroom mogelijkheden zijn standaard Lightning functies.

Met de AURALiC DS app (iOS) kan het geheel snel, eenvoudig en volledig intuïtief bediend worden; een veelvoud aan zoek- en afspeelmogelijkheden is met een welgeplaatste tik op het scherm beschikbaar. De Aries G1 beschikt over AirPlay en SongCast en kan bovendien als Roon endpoint ingezet worden. Het in gebruik nemen en configureren is makkelijker dan ooit met de onlangs geïntroduceerde webapplicatie.

Deze upgrade van de originele Aries zou niet mogelijk zijn geweest zonder de technologische kennis die we met de Aries G2 hebben opgedaan, en dat betekent ook dat de zowel de functionaliteit als de geluidskwaliteit flink is verbeterd. De nieuwe Aries G1 is bijvoorbeeld geschikt om bestanden tot DSD512 en PCM 32-bit/384kHz via het wifi-thuisnetwerk te streamen. Het hart van de Aries G1 is in feite hetzelfde als dat van de onlangs geïntroduceerde topmodel Aries G2. Het Tesla G2 platform is maar liefst 50% sneller dan dat van de originele Aries, en wordt nu bovendien ondersteund met een dubbele hoeveelheid systeemgeheugen (2GB) en dataopslag (8GB), en heeft nu bovendien een geheugencache van maar liefst 1GB.

Aan de buitenkant is de gelijkenis met de G2-serie goed zichtbaar; het ontwerp van de G1 behuizing is duidelijk gebaseerd op het elegante Unity-chassis van de G2. De voorzijde van de zwart geanodiseerde aluminium behuizing is voorzien van bedieningstoetsen om het bedienen van het apparaat te vergemakkelijken, maar je kunt via de Smart-IR functie ook de commando’s van je eigen afstandsbediening in de Aries G1 programmeren. In het frontpaneel vind je hetzelfde 4 inch Retina display als in de Aries G2, en aan de binnenzijde zit dezelfde Dual Linear Purer-Power voeding. Het circuit voor alle besturingsfuncties en het digitale circuit worden daarmee volledig gescheiden van stroom voorzien, waardoor ruis verminderd en de geluidskwaliteit verbeterd.

 

VEGA G1: moderne versie van een klassieker

De geweldige geluidskwaliteit van AURALiC’s originele VEGA Digitaal-naar-Analoog omzetter zorgde ervoor dat het apparaat al kort na de introductie een groot succes werd. De nieuwe Vega G1 heeft de grote schoenen te vullen. Maar de Vega G1 gaat met zijn van de Vega G2 geleende streaming capaciteiten en zijn veelvoud aan overige verbeteringen zelfs veel verder.

Het begint al bij de mogelijkheid om ook als hig-res streamer te kunnen functioneren. AURALiC heeft namelijk het Tesla platform in de VEGA G1 gebouwd, net zoals ze dat ook bij de VEGA G2 hebben gedaan, waardoor hij met lokale netwerken, streaming diensten als TIDAL, Qobuz, Spotify en Internetradio kan verbinden. Hoge resolutie bestanden vanuit deze bronnen worden rechtstreeks naar het DAC-circuit van de G1 geleid. Het Tesla platform dat dit mogelijk maakt bestaat uit een Quad-Core Cortex A9 chip met 1GB DDR3 geheugen en 4GB dataopslag – genoeg rekenkracht om de klus te klaren.

Afgelopen jaar introduceerde AURALiC een innovatie in DAC-ontwerp, waarbij de eigenschappen van het Tesla platform ervoor zorgden dat de DAC niet op de frequentie van het binnenkomende signaal hoefde te ‘locken’. Hij kon zelfs volledig onafhankelijk van de frequentie van het binnenkomende signaal werken, waardoor synchronisatiefouten – en de jitter die dit veroorzaakt – volledig geëlimineerd werden. Die onafhankelijke, jitter-vrije werking heeft z’n weg nu ook naar de VEGA G1 gevonden.

Voor de signaalverwerking grijpt de VEGA G1 terug op dezelfde DAC-chip die AURALiC ook in de G2 gebruikt. Ook de supersnelle 72fs Femto clock is weer van de partij en neemt het ‘klokken’ van de signalen voor zijn rekening, resulterend een indrukwekkend exacte signaalverwerking. Aan de analoge zijde vertrouwt AURALiC weer op de klasse-A ORFEO modules en de Flexible Filter modes.

Maar er zijn nog meer zaken die de verwantschap tussen de Aries G1 en Aries G2 illustreren. De zwart geanodiseerde aluminium behuizing met zijn zilverkleurige draaiknop heeft hetzelfde 4.0 inch True Color Retina display dat in de G2 zo’n prominente plek inneemt. En er zijn meer dan genoeg connectoren aan de achterzijde om andere digitale bronnen aan te sluiten mocht je daar behoefte aan hebben: AES/EBU, Coaxiaal, Toslink en USB-HS zijn allen aanwezig als toevoeging op de Ethernet-poort voor netwerk-streaming.

Met de VEGA G1 kun je alle moderne hoge-resolutie formaten, tot DSD512 en 32-bit/384kHz, streamen en naar een analoog signaal omzetten. De G1 blijft altijd up-to-date door middel van OTA (Over The Air) updates vanuit AURALiC. Lightning Streaming vormt de basis voor de streaming mogelijkheden van de G1, en zoals immer betekent dat afspeellijsten op het apparaat, Memory Caching, Gapless Playback en bit-perfecte Multiroom mogelijkheden.

De Lightning DS control app voor iOS biedt alle afspeel- en zoekfuncties, en er is een praktische webapplicatie voor setup en configuratie. De VEGA G1 ondersteunt bovendien Spotify Connect en RoonReady.

 

Prijs en beschikbaarheid
De AURALiC ARIES G1 en VEGA G1 zijn vanaf eind Juni 2018 leverbaar via geautoriseerde AURALiC dealers.

Advies verkoopprijs:
ARIES G1                    €2.199
VEGA G1                     €3.799